Menu
Tablet menu

Дубровник

И така...Дубровник в цялата му пролетно-лятна хубост се отрази в очите и сърцето ми на едно прекрасно пътуване и остави много вълшебни спомени у мен. Ще се опитам да разкажа някои неща за пътуването и за местата, които видяхме.
За първи път решихме да не отсядаме в хотел, а да потърсим апартамент под наем в www.airbnb.com, за да можем да си вземем кучето, а и да не сме ангажирани със закуски и вечери в хотела. Резервирахме си малък апартамент на 10 минути от Стария град, натоварихме багажа и кучето в колата и тръгнахме. От Пловдив до Дубровник изминахме 890км като пътят ни беше през Сърбия и Босна и Херцеговина. Пътували сме наведнъж и повече километри, но предимно по магистрала, а до Дубровник магистрала има само в Сърбия и то не много, а в момента в който се отклонихме от нея, започнаха множество ремонтни дейности по пътя, които ни забавиха. В Босна природата е много красива и беше приятно да пътуваме по пътища около реки, езера и планини, но накрая завоите са много неприятни.
До самия Дубровник се стига като се спуснахме по път от планината горе и гледката, която се открива внезапно към морето, островите и града, действа толкова повдигащо и ентусиазиращо след дългия път. Слънцето скоро щеше да залезе и създаваше златни багри по цялата тази картина, която тъкмо беше окъпана от пролетен дъжд. Ориентирахме се много бързо и лесно в града, настанихме се, починахме си 30 минути и хукнахме към центъра с последни сили. От квартирата до центъра вървяхме  и поглъщахме бързо гледките, на които щяхме да се наслаждавахме по-дълго на следващия ден.В Стария град влязохме през портата, минавайки през градската стена, за да стигнем вътре до главната улица Страдун с красиви мраморни облицовки. Вътре кипи живот, беше пълно с туристи, заведенията и магазините бяха пълни с народ. Вървяйки по Страдун, разглеждахме и тесните улички около сградите, по които има ресторантчета и кафенета и всичко изглежда страшно уютно и сладко. Вървиш и мислиш за годините, когато всичко това е сътворено и как са живяли хората в къщичките, сгушени една до друга.


<3 Най-сладкият!

Мястото е Burger Tiger, ако сте фенове на бургери. Жестоки са! В Стария град са, в една от последните преки на Страдун вляво.

Стигнахме до кея, където е пълно с ресторантчета и кафенета, чийто изглед е към морето и лодките по кея. Мястото е изключително приятно и постоянно си представях си представях как е било в миналото там.Запътваме се към Градските стени, или по-точно да се качим на тях и да направим разходка. Входът е малко скъпичък - 30 евро на човек, включва обиколка по стените и вход за крепостта Lovrijenac. В жегата е доста изморително да се измине цялото разстояние за един ден, а билетът важи само за един ден. Гледките от горе обаче са невероятни и към града и към морето, към остров Lokrum. Вижте снимки:


Тук се вижда главната улица в Стария град - Страдун, снимана от стената.


Голяма част от покривите на сградите са с нови керемиди заради войната при разпадането на Югославия. Тогава са хвърляни бомби и повечето от покривите са реновирани впоследствие.

Сами виждате че разходката по стените си струва и не бива да се пропуска при посещение на Дубровник.
За феновете на Game of Thrones - сериалът се снима в Хърватия, по-точно в град Дубровник и град Сплит. На много места се предлагат обиколки с гид точно на тази тема, обясняват коя сцена къде е снимана и хората адски се забавляват с това. Ние пропуснахме, но пък ни е интересно като гледаме сериала да забелязваме крепостите на красивия Дубровник и на остров Локрум.

Тази невероятна гледка към Стария град и брега се откри като се изкачихме на Lovrijenac Fort. Брегът е много красив с високите стени и естествените скали около тях.


Завършвам този пътепис със снимка на Страдун по залез слънце, когато последните лъчи се отразяват в мраморните плочки и всичко изглежда златно. Признавам си, че не очаквахме Дубровник да е толкова невероятен град, очаквах красота, но не чак толкова. Обожавам крепостите му, морските гледки, малките тесни улички с китни заведения, стотиците саксии с цветя навсякъде и още и още...

Очаквайте следваща публикация за Котор и Будва в Черна Гора, както и за остров Локрум до Дубровник.
back to top

Search