Menu
Tablet menu

Как да си направим разръфани дънки

Мисля, че всеки има поне едни дънки, които му се иска да изглеждат малко по-гръндж, с разръфани кръпчици и скъсани тук-там. Пробвала съм различни начини за постигане на този ефект, но тук ще ви покажа любимият ми. Защо ми е любим? Защото не къса целия плат а само вертикалните нишки на денима, като белите хоризонтални остават. Освен това самият скъсан участък изглежда някак си по-естествено и се постигат по-разнообразни форми. Снимките съм направила на парче дънков плат, върху който изпробвах метода, но ще добавям снимки в галерията, всеки път когато завърша някои от дънките.
Това, което ви трябва е ренде, което да има много ситна част и да е с удобен размер, за да си боравите с него. Можете да използвате и от уредите за грижа за пети, които имат такива приставки в комплектите и аз никога не използват по предназначение. Те са мънички и с тях много лесно се оформят и по-малки кръпки. Пинсета също може да ви потрябва, защото понякога малки части от вертикалните нишки остават и с нея ще ги премахнете най-лесно. Всъщност не ви трябва нищо друго! Освен време и желание, разбира се!
 
Как се постига?
 
Обуйте дънките или поставете във вътрешната страна нещо твърдо и опънете плата добре. Започнете да стържете върху плата с рендето отдясно ----> наляво. В началото по-леко, за да усетите колко сила ви трябва, за да видите ефекта. Това зависи и от самият дънков плат, ако е по-плътен ще трябва повече натиск. В един момент ще забележите, че вертикалните нишки от денима се разкъсват и падат, а други се изместват в лявата част.
 
След като сте готови с кръпките, които искахте да постигнете, почистете от мъхчета като използвате четка за дрехи или машинка за чистене на влакна и топченца мъх. Ако нямате такава машинка, махнете излишните влакънца със самобръсначка. Ако има някъде по-дълги конци, които искате да премахнете, отрежете с ножичка според личните си предпочитания.

Това е! Успех :) Надявам се статията да ви помогне да направите дънките си по-модерни и небрежни.

back to top

Search