Menu
Tablet menu

Направете си коланче!

Много лесен начин саморъчно да си направите коланче.
Лентата, която аз използвам, е двойна изкуствена кожа, която купих от магазин за копчета и други шевни принадлежности. Катарамата също е от такъв магазин. Когато ги купувате, трябва да прекарате лентата през катарамата, за да видите дали размера е подходящ. Дължината на лентата преценете според вашата фигура и в зависимост къде искате да носите колана - над ханша, на кръста и т.н. Аз измерих моята лента още в магазина по обиколката на кръста ми, защото искам да нося колана с дрехи, които са с висока талия. Да започваме!
 
Сгънете около 1-2см от лентата в единия й край.
 
 
С ножица изрежете мъничка дупка в средата на сгъвката. Нека дупката е достатъчно голяма, за да може в нея да влезе щифтчето от катарамата, да се движи свободно, но да не е и твърде широка.
 
 
Ето как изглежда моята лента, след като отрязах дупката. Можеше да бъде и по-добре :)
 

Мушнете лентата в катарамата, а щифтчето в дупката.

 
Сложете секундно лепило и от двете страни на лентата, за да бъде по-здраво.
 
 
Стиснете силно от двете страни и задръжте така около 30 секунди. За по-голяма безопасност можете да го направите с ръкавица, тъй като не искате парченца от собствената ви кожа по колана :))) Направете няколко шева с игла и конец, за да бъде максимално сигурно, че колана няма да се разлепи. Аз така и не го направих, но е друг въпрос! :)
 
 
Изрежете от другия край на лентата няколко сантиметра, така че дължината на малкото парче да може да обиколи като халка колана и да се застъпи. Така ще има място, за да бъде залепено.
 
 
Подгответе малкото парче лента за лепене, като прецените колко стегнато да бъде то. През него ще трябва да минава другият край на колана, но и не трябва да бъде прекалено широко, за да може да поддържа добре колана.
 
 
Залепете малкото парче лента. Ако искате, направете 2-3 шева, за да не се разлепи.
 
 
 
За дупката аз използвам малка тръбичка. Ако имате машинка за пробиване на дупки в колан, естествено, използвайте нея, но ако нямате такава, много други неща могат да ви свършат работа. Добрият стар пирон е винаги насреща, но ако имате химикал, който е метален в края си, също ще ви реши проблема.
 
 
1-2 удара с чука по тръбичката или пирона и дупката ви е готова.
 
 
Края на колана можете да оставите прав или да изрежете в триъгълна или трапецовидна (като на снимката) форма. С маркер в подходящ цвят оцветете страничните изрезки в края на колана. В случая моята лента е от изкуствена кожа и е бяла на цвят във вътрешността, затова като изрязах края на колана, минах с тъмнокафяв маркер по белите прави.
 
 
Ето и демонстрация върху рокля на готовото ми саморъчно направено коланче. Може би струва по-малко от 3 лева общо, тъй като трябваше да купя само кафявата лента и катарамата.
 
 
Надявам се идеята и резултата да ви харесват!
back to top

Search