Menu
Tablet menu

Съвети за дълготраен маникюр вкъщи

Това са моите съвети за дълготраен маникюр вкъщи - някои неща, които са ми направили впечатление, че са от значение, за да остане лакът в добро състояние възможно най-дълго време. Предполагам, че има какво да се добави, но включвам неща от личните ми наблюдения. Аз съм от хората, които не ходят на маникюр, оправям си ноктите сама и се лакирам сама. Не твърдя, че изглеждат безупречно, но когато се постарая и следвам стъпките, се получават по-добре и от професионалист. За жалост, често отлагам или нямам време да се занимавам с това и се случва да са с потресаващ вид :))

Подготовка:

1. Идеално сваляте стария лак с лакочистител. Препоръчвам този лакочистител Lilly Oil-based в зелена опаковка - тук.
2. Избутвате или изрязвате кожичките - въпрос на избор. Аз предпочитам да изрежа само страничните, а тези над плочката да избутам леко след като ги задържа около минута под топла вода.
3. Почиствате ноктите със спирт непосредствено преди лакиране - така се отстраняват мръсотии и мазнини, които често са причина впоследствие за лющенето на лака. Забелязах, че тази стъпка е от голямо значение, не я пропускайте! :) Ако имате навика като мен да си измивате ръцете след като си почистите лака с лакочистител, задължително почистете със спирт преди следващото лакиране.

Начин на лакиране:
1. Не лакирайте кожичките, а само плочката на нокътя. Лакът ще започне да се цепи ако и кожичките са лакирани, първо защото те са меки и там се получава отслабване и накъсване на лака, и второ - когато нокътната плочка расте, лакът се опъва и накъсва и има по-голям шанс да се развали цялостно. Беше ми трудно да не си нацапвам кожичките преди години, но вече свикнах и не ме затруднява. Точка 1. се отнася за основата, лака и топ лака!
2. Лакирайте добре връхчетата на ноктите. С цветният лак е трудно да не ги лакирате, но основата и топ лакът са безцветни и понякога се случва да се "претупва" тази част.

Лакиране:

1. Основа за лак! Първо, защото предпазва ноктите от пожълтяване. И второ, защото основата за лак задържа лака по-дълго. Аз препоръчвам All in one на SNB - заздравител, основа и топ лак. Сигурна съм, че има и други, които са много добри, но аз ползвам този и съм доволна. Съхне бързо! Харесва ми и Ultra strong nail hardener на Essence, което е заздравител за нокти, а не основа, но съм много доволна, защото задържа лака дълго, а и ноктите са ми сравнително по-твърди.
2. Без качествен лак няма как маникюрът да издържи дълго. Няма да препоръчвам марка лакове, защото съм останала с впечатлението, че формулата и консистенцията на цветовете са различни и често то една марка няколко лака са в двете крайности по отношение на дълготрайност, блясък, време на съхнене, покривност и т.н. Един от любимите ми лакове е Eternal Optimist на Essie, той отговаря на всичките ми изисквания и изглежда божествено. Толкова е нежен, женствен и цветът е супер модерен в момента и за къси и за дълги нокти.
3. Топ лакът е също много важен. Освен че запечатва всичко и придава допълнителен блясък, не трябва да се драска твърде лесно. Аз използвам гел лакът без лампа на Essence. Цената е ниска, издържа дълго, блясъкът е супер! Съхне много бързо, най-вече с това ме спечели! Не ми харесва, че няма как да употребя целия продукт, защото като стигна средата и вече доста се е сгъстил и няма как да се ползва. Със сигурност ще тествам и други подобни продукти, надявам се да намеря по-добър.

Бързо съхнене:
4. Не знам дали има значение за трайността на самия лак, но напоследък съм доволна от едни капки на Essence за бързо съхнене - Express dry drops, така че тук е момента да ги препоръчам. Вече предпочитам капки пред спрей, най-вече защото са по-икономични. Но и ефектът с тези е по-добър.

Поддръжка:
1. Единственото, за което се сещам е да подновите топ лака след няколко дни. Невинаги го правя, но като цяло удължава още малко трайността.
back to top

Search