Menu
Tablet menu

Моите рецепти за закуска за бебе

Днес реших да ви напиша какви закуски приготвям на Касиди. Не че са кой знае колко идейни или интересни, всъщност са много лесни, но просто ми хрумна, че за някои биха били от полза. Ще се радвам да ми напишете ако правите нещо различно :) Някои от изброените започнах да давам в 8-ия месец, други по-късно.

1. Започвам с най-лесната, до която прибягвам, когато сме спали до късно с бебка. Тъй като има дни, в които се гушкаме до 10ч, и когато се събуди, се започва едно силно и учестено "АМ АМ АМ АМ!", тогава прибягвам до кисело мляко с натрошени бисквитки и банан. Разбира се, комбинацията 2 от 3 също е супер. Аз въведох киселото мляко около 8-ия месец и тя го прие много хищно, така че поне 2 пъти в седмицата си получава една купичка - понякога за закуска, друг път за десерт след обяда. Избирам козе кисело мляко в стъклен буркан, няма да изпадам в подробности защо. Бисквитките доскоро бяха бебешки на Bebivita, но решихме да минем на най-обикновени бисквити. Така или иначе далеч не наблягаме на тях.
2. Много съм щастлива, че дъщеря ми обича овесена каша, защото е полезна, а и спокойно може да си хапне любимото картофено пюре за обяд без да завърши със запек. Купувам овесени трици, които обикновено смилам на по-ситно (до едро брашно), защото така й е по-вкусно и по-лесно, а и хапва повече, а аз държа закуската й да бъде обилна. В тиганче на котлона слагам вода и няколко лъжици овесени трици, бъркам докато набъбнат и се поизпари част от водата. Когато е готово добавям плодово пюре - ябълка, круша, слива, банан.
3. Юфка. Аз съм страшен фен на юфката. Много ми е вкусна, напомня ми на баба, която я правеше от нулата и спомените са толкова ярки до всяка една подробност. Само че аз не я правя, купувам готова юфка. От един здравословен магазин намирам био юфка от лимец, която е супер вкусна. Няколко минутки я оставям да поври на тигана, после добавям масло и сренце и след всяка лъжичка Касиди отново вика звучно и ухилено "АМ АМ АМ АМ!".
4. Няма как да пропусна типичната българска закуска - попарата. Досега винаги съм я правила с хляб, който пека сама (най-обикновен соден хляб, смесвам брашно от лимец + пшеница). Хлябът се получава страхотен и й давам от него и със супички. Тя обича и да си държи комат хляб в ръчичката да си гризка, част от него бива хвърлян и по кучето, защото то приема това със страшна радост. Попарката правя с чайче от лайка, масло, козе сирене и натрошен хляб, не ползвам сухари. Много я обича! Чаят е лайка, защото така си получава и дозата страхотна имуностимулираща билка. Наистина не е от най-вкусните чайове, но крайният резултат е много вкусна попарка.
5. Кус-кус със сиренце. Това е закуска, която обожавам и често си похапваме и тримата вкъщи. Така е най-удобно, защото не правя отделни закуски. Сваряваме топченца кус-кус (не бебешки, а съвсем нормален на Primo Gusto), изцеждаме, добавяме масло и сиренце, които в купичката на Касиди са в по-малки количества. Мъжът ми си слага и захар, но за мен това е...блякс :D
6. Грис. Аз не съм фен на тази закуска, но на Каси й се услажда, така че някои сутрини разнообразяваме и с нея. Варя грис докато набъбне и се сгъсти (не прекалено много). Накрая добавям масло и в зависимост от това дали искам да е сладка или солена закуската, добавям плод банан или круша или съответно сиренце.
7. Елда. Тази закуска изисква малко рпедварителна подготовка. Няколко лъжици елда се измиват добре на течаща вода (няколко пъти) и се накисват от предната вечер във вода. На сутринта елдата отново се измива добре няколко пъти и после се сварява за 5-10 минути. След варенето отново я измивам, добавям масло и сирене.
8. Киноа с ябълка. Честно казано киноата я предпочитам за обяд на бебчето с пилешко и тиквички например, но се случва да я правя и за закуска. Измивам я много добре на течаща вода няколко пъти, защото иначе нагарча. Варя около 15 минути и пак мия много добре. Добавям ябълка или круша.

Това са всички закуски, които правя. Скоро мисля да пробвам и филийки с авокадо и сиренце. А вашите бебета какво закусват?
back to top

Search