Menu
Tablet menu

Любими детски книжки

Имаме и други любими книжки, но днес ви представям само една част. И казвам "имаме", не защото ме е хванало странното майчинско изменение на местоименията от аз на ние, а защото не съм сигурна кои книжки са любими на дъщеря ми, и кои всъщност са предимно харесвани от мен :)). В момента Касиди е на 1 година и 3 месеца, това са част от книжките, които разглеждаме с нея:

1. "Питанки" на Петя Кокудева от ИК "Жанет 45" е книжка със стихотворения за деца. Темите са много интересни, нетипични и забавни. Илюстрациите са страхотни! Каси в момента е в период, в който не обича да й чета, като по-малка се радваше, но сега разглежда картинките. Тази книжка не й давам да я разглежда книжката сама, защото искам да я опазя за по-дълго. Петя Кокудева има и други книжки със стихчета, които казват, че също да добри, но не съм стигнала до тях все още. Това е първата книжка, която купих на бебка, още беше в корема ми, когато я взех, затова притежава една такава по-сантиментална енергия за мен.2. "Картинен буквар" от издателство "Фют". Търсихме картинен буквар и от всички в книжарницата, харесахме този най-много. Картинките са сладурски и има хубави думички и много неща, на които да науча Касиди. Всъщност, виждам че научава доста от него. Разлистваме заедно страниците и й показвам картинките и обяснявам кое какво е. Наблягам на тези, които са й по-интересни и ми сочи с пръстче. Другото, което правим е да я питам например "Къде е патенцето?" или "Къде има нещо за папкане?" и тя посочва картинката. С някои неща ме изненадва много, изобщо не съм подозирала, че ги знае, камо ли че ми разбира въпроса. Така че съветът ми е да не се доверявате винаги на тези си мисли, а да тествате и да питате дори и по-трудни въпроси. Малките знаят много думи и могат да ги посочат, но все още не могат да ги кажат. С тази книжка също внимавам и не я оставям да прелиства съвсем сама, защото знам че ще я унищожи, както направи с много други.3. "Къщурката" от ИК "Фют", е книжка, която давам на малката да разглежда сама без моя надзор, защото е за бебета - с много дебели страници, които няма как да скъса. Все пак вече унищожи една от поредицата, но издържа доста време. В поредицата има още "Дядо вади ряпа", "Медената питка" и "Зайовата къщичка". Приказките са съвсем кратки и опростени, точно за тази възраст деца. Илюстрациите са ярки и...далеч не са ми любими, но все пак харесвам самите книжки. Интересното при тях е, че се измъкват картинки от страниците и се сглобяват помежду си като пъзел. Пише, че идеята е да се сглобят отделно от книжката в различна поредност и да се измислят приказки по новата подредба с цел да се развие въображението на детето. Още не сме стигнали до там, но Каси си играе като изкарва картонените картинки и ги слага обратно.

4. "Девет хремави планети" от Румен Иванчев, ИК "Жанет 45", е книжка със стихотворения за планетите, които са се разболели. Има страхотни стихчета, забавни и сладурски! Всяка илюстрация е рисувана от различен художник. Не съм сигурна, че Касиди харесва картинките, нооо книжката е супер готина и си струва да й хвърлите око. Може би малко по-голямо дете би я оценило повече.


5. "1001 неща, които да откриеш в града" от ИК "Клевър бук" е книга с игри. Попаднахме съвсем скоро на тази книжка и определено ще взема още от поредицата. Книжката е с илюстрации на градове, на които има много струпани неща и целта е да се открият някои определени предмети, посочени с картинки отстрани. Още преди време видях, че Касиди забелязва някакви малки неща по страниците на книжките й, които са във фона и дори не им обръщах внимание. В тази книжка има толкова много нещица по илюстрациите, че е супер забавно да я гледам как ги оглежда и сочи предмети, които знае. Намира всички кучета и патета. Тази книжка би била интересна и на по-големи деца, освен намиране на предмети, има и броене, така че има какво да се научи докато се играе.


Приблизителни цени: 1. Питанки 13лв., Картинен буквар 15лв., Къщурката 13лв., Девет хремави планети 9лв., 1001 неща, които да откриеш в града - 6лв
Харесаха ли ви книжките? Кои са вашите любими?

back to top

Search