Menu
Tablet menu

Какво си нося в аптечката при пътуване с бебе Касиди

Касиди е на 1 година и 7 месеца и макар да не сме я водили все още извън страната, се опитваме по малко да пътуваме в България. Пояснявам това, защото ако пътуваме извън страната, бих носила доста повече неща в аптечката, поради разликите в самите лекарства - не знам техните еквиваленти в чужбина, не знам какво се дава без рецепта и предполагам би имало случаи, когато ще искам да успокоя някакви симптоми веднага, а за да вземем рецепта и минем през лекар в някои държави е много трудно и мудно, за разлика от тук. Относно нещата, които нося в аптечката, те са основни, такива които знам кога и защо бих й дала и използвала. Не нося нищо в повече, защото при съмнение за някакъв проблем, ще я заведа на преглед и ще купя от аптека, каквото предпишат.

1. Термометър. Това е първото, което взимам, защото други неща мога и да купя от местната аптека, но термометърът струва повече и гледам да не го забравям. Освен това вече използвам безконтактен термометър Quiko, който е супер удобен за измерване и в колата и в бебешката количка, а дори и докато Каси се разхожда с нас или когато спинка, в каквато и да е поза без да я будим. Това е защото измерва температурата за секунди като се насочи перпендикулярно към челото. Предишният ни беше дигитален и беше много трудно да я накарам да стои мирно със стисната мишница. 1-2 пъти се получаваше и после още като го видеше, се изнервяше и не даваше да й го сложа, беше голяма борба. С безконтактния се улесненихме всички, особено когато измерваме многократно температурата, а обикновено така става, за да проследиш дали се вдига. Quiko идва с готино калъфче, компактен е и бързо свикнах с него. Насочвам към челцето на Каси, задържам копчето и щом видя двете точки симетрично около цифрите за градусите, температурата е измерена. Отнема ми 2-3 секунди, така че името му приляга ;). Явно на Каси й стана забавно, защото след като измерим нейната температура, ни кара и ние с баща й да си измерим нашите. Да не говорим, че има и други приложения - може да измериш температурата на чаша или шише с млякото на бебето например, или на който и да е предмет, забавно е.2. Аспиратор за нос и физиологичен разтвор. Тръгнем ли на път, това е второто по важност. При хрема няма друго спасение с малко детенце, защото още не знае как да си издуха нослето. Аспираторът, който вземам за път се казва Marimer. Ползва се като издърпвам въздух през тръбичката и в малко контейнерче попада секретът. Вкъщи ползваме с прахосмукачка, а за път не съм взела от електрическите, защото ме ме посъветваха, че не са достатъчно ефективни. Физиологичен разтвор купувам на ситно от аптека - ампулки, които имат тъничко накрайниче и се капват в нослето. Докато тези, които са под формата на спрей са й по-неприятни, но пък с тях не се налага да лежи детето, така че  и те си имат предимства.

3. Анкерпласт, памук, риванол, кислородна вода. Каси е доста активна, но пък е внимателна и рядко поема рискове. Въпреки това нося поне риванол с мен.

4. При повръщане по пътя - найлонови торбички, мокри кърпи, натриев цитрат. Ето тук ни е слабото място. Винаги й прилошава и почти при всяко пътуване повръща. Дори по магистрален път й става лошо и затова аз пътувам отзад до нея с найлонова торбичка в ръка и готовност да спася ситуацията с възможно най-малко изцапани дрехи, седалки и така нататък. Получава ми се понякога (задобрявам). Педиатърката ни препоръча да даваме доза Натриев цитрат след като повърне веднъж, за да не се повтори. Каза ни, че той е най-безвредният и за дълъг път с много завои, съм й давала и върши работа. Пробвали сме хомеопатия, въпреки че не вярваме много-много в нея, но нямаше ефект.

5. Лекарства и витамини - температуропонижаващи - Nurofen и/или Panadol; против диария Ентерол, Сашета за оводняване, Фенистил гел, Течен витамин C. За понижаване на температурата давам лекарство, когато е над 38.5 - 39 градуса и то само ако се наблюдава увеличаване. Затова и ми е толкова полезен безконтактният термометър Quiko, защото мога да измеря 10 пъти температурата за няколко минути без да напрягам детенцето или да го будя ако спи. При 38 градуса например, които не мърдат нагоре няма смисъл от лекарство, защото организмът се бори с инфекция и така убива микробите. Нося Ентерол против диария за всеки случай ако се наложи спешно, но ако е многократно и в комбинация с други симптоми (отпадналост, температура, повръщане) със сигурност отиваме на лекар. Хидрасек или Хидратин Алфа сашета за деца се приема при обезводняване (повръщане, диария) и задължително нося в аптечката, защото бебетата се обезводняват много бързо с  такива симптоми, а това е наистина опасно.

Моето момиченце е още мъничко и не сме имали, за щастие, кой знае какви неприятни случки (и у дома и на път), така че не знам дали в бъдеще аптечката няма да увеличи съдържанието си, но засега опитът ми показва за нужни само тези неща. Какво друго носите вие в аптечката си при пътуване с бебета и деца?


back to top

Search