Menu
Tablet menu

С дъщеря ми правим хрупкав десерт с праскови

Един от вкусовете на лятото за мен е нектарината! Обожавам тази сочна оранжева сладост. А да се храня със сезонни плодове и зеленчуци напоследък ми се струва все по-важно. Затова и рецептата е с нектарини от BILLA Градини, където българските продукти преобладават и на етикета е изписано от кое населено място и производител идват. В допълнение, те са отгледани по специална програма за намаляване на пестицидите, което е не по-малко важно. Много ми допадна идеята на този проект на BILLA България, затова с удоволствие се включвам в него с едно малко късче, а именно с тази рецепта.
Вкъщи си поискаха десерт и беше време вече да пробвам нещо ново. :)
 
Крамбъл с праскови, или хрупкав маслен блат, под който е пълно със сочни нектарини.

Нарязах 3 праскови на парчета и ги сложих за 10 минути на тиган с малко масло и захар, като ги захлупих.

За хрупкавия блат смесих 500 грама бяло брашно със 150-200 грама захар - зависи колко сладко обичате. Бих го пробвала и с мед вместо захар. Добавих също 100 грама фини овесени ядки и 100 грама кокосови стърготини, за да тествам и мисля, че следващия път бих добавила повече овесени ядки, а може би и орехи. Поръсих една щипка сол и добавих маслото - около 200 грама.
Започнах да смесвам и мачкам с върха на пръстите докато се получи ронлива смес като на снимката.

В тавичка изсипах прасковите заедно със сосчето, което са пуснали, а отгоре ронливата смес. Пекох го 30-40 минути на 180 градуса. Сервирах с малко праскови на грил, които спокойно могат да си бъдат и пресни без никаква обработка, и разбира се, топка сладолед! Не може топъл десерт през лятото (и не само) да се сервира без сладолед. Просто не е честно за никого, особено за малката ми помощничка. :)

И така, да ви е вкусно, хрупкаво и сочно!

back to top

Search