Menu
Tablet menu

Каси тръгва на детска градина

Уау, тези три години минаха толкова...хубаво! Не искам да мисля дали е минало бързо или бавно времето ми на майчинство досега, гледайки Каси без ясла, баба и детегледачка. Разбира се, че имахме своите проточени и бавни дни в никнене на зъби, боледуване или лошо настроение, както и незабравими дни, пълни с много забавления и смях, които минаваха като миг. Остават само няколко седмици и моята дъщеричка поема по път, в който ще бъде дълго време отделена от мен и баща си, ще има препятствия и радости, в които ние няма да участваме, но ще създава приятели, ще общува целодневно с връстници и ще учи много повече неща. Вълнувам се! :)

Ето как подготвям моята дъщеричка за предстоящата детска градина, а доколко са ефективни моите малки трикчета и методи, ще разбера след няколко седмици:
1. Най-важното според мен е, че тя е свикнала с мисълта, че понякога излизам без нея. Тези кратки раздели са регулярни и се надявам, че благодарение на тях тя има доверие, че мама винаги се връща. Разбира се, когато ме няма, тя остава с другия си най-любим човек на света - с баща си, или с баба си, но това също са малки победи, които водят към ефективна адаптация (надявам се). Идеята е да не е твърде залепена към мен, за да има желанието и умението да приеме и нов възрастен, който да се грижи за нея, да му се довери и дори да обикне.

2. Разказвам й често за детската градина - че трябва да е по-голяма, за да ходи (децата винаги се вълнуват от порастването и идеята да правят неща за по-големи деца), разказвам й колко много дечица ще има там, че някои ще й бъдат приятели и ще обича да играе с тях. Казвам и също, че там не пускат мами и татковци и засега приема идеята много добре. Не се обнадеждавам излишно, знам че ще има период на свикване в началото. Важен момент за мен е да не я лъжа и да я накарам да си мисли, че в градината е някакъв детски рай и после да има разочарования. Общо взето, показвам й, че тръгването на детска градина е повод за радост, но все пак поддържам емоциите си уравновесени без излишни и прекалено много вълнения.3. Все още не сме ходили точно до самата детска градина, само в близост до нея, но това скоро ще го променим и ще ходим на разходки до там, за да свиква с пътя и мястото. Детските очички обичат познатото, така се чувстват сигурни и защитени, така че ще се опитам до някаква степен да й осигуря това усещане.

4. Помня, че любимото ми нещо при предстоящата учебна година винаги беше пазаруването и избирането на нови тетрадки, папки, химикали, моливи, дрехи и всичко необходимо за училище. От детската градина нямам такива спомени, но пък виждам колко се вълнува Каси, когато избираме разни неща за нея, така че тази подготовка смятам също за важна стъпка. Избираме заедно нови есенни роклички и красиви дрешки, с които да се чувства добре (скоро ще видите някои в инстаграм). Няколко блузки, пижамка и разни други неща й избрах от Lidl. Дрешките за тази възраст в Lidl са на марката Lupilu. Ето линк с продуктите там, има и много хубави моливи, флумастери, скицници, тетрадки и други - lidl.bg/school . Тя се вкопчи в една раница с Елза и Ана от филмчето Frozen на Disney, луда е по всичко свързано с Елза. Всяка седмица пускат нови неща за деца и някои свършват много бързо.5. По случайност стана така, че Каси се запозна с детенце, с което ще бъдат в една група в детската градина и това страшно много ме радва, защото си станаха приятелки и си играят много хубаво. С майката на детето сме решили да ги водим заедно в градината, за да се чувстват по-добре и имаме надеждата, че така адаптацията ще е една идея по-плавна за тях.

6. Максимално самостоятелна. Научила съм Каси да се храни сама, да ходи сама до тоалетната (в гърне), да си мие лицето, ръцете и зъбките сама, да казва, когато е гладна и жадна. Всъщност напоследък я гледаме все по-"мързеливо", както се казва. Например: Искаш банан? Отиди в кухнята и си вземи. Изцапа си роклята? Сложи я в пералнята и си вземи нова рокличка от шкафчето.  Не знам как ще ги почувства всички тези дейности в градината и дали ще й е лесно като вкъщи, но е факт, че ги може и прави сама ежедневно. Със спането вероятно ще има затруднения, както и с подялбата на играчки с други деца. Но е факт, че не е свикнала на постоянно внимание, глезене и обслужване от някой възрастен, така че това няма как да й липсва.

9. Освен със съвсем битовите нужди, се старая да я уча на интересни и полезни неща, които да й помагат в това, което й предстои. Идеята е да има основа и желание за учене на нови неща, да се чувства уверена в себе си и нещата, които може и знае, не че я готвя за изпити :)). Учим цифрите, буквите, някои думи на английски. В Lidl са пуснали в момента и такива много удобни картони за обучение на букви, числа, държави, животни. Намерих и една много готина книга - 1000 думи на английски език, която е предназначена за 5-годишни деца, но я взех още сега, защото Каси има интерес към английския и с удоволствие й помагам да го развива.8. Позволявам си да вмъкна и идеята за книжки по темата, въпреки че все още не съм купила, но и това ще стане. Препоръчаха ми "Ани отива на детска градина" на Лина е Шнайдер и Ева Венцел-Бюргер. Предполагам, че има и други, но аз ще потърся тази. Със сигурност няма да навредят.

9. Също така начинът на игра с други деца е от съществено значение. Не искам да влизам в подробности, защото темата е дълга, но е добре да наблюдаваме как играе детето, дали и как се социализира и ако виждаме проблем да работим в тази насока. Това е важно не само в детската градина, разбира се, но е от съществено значение тогава. Но мисля, че винаги по-честите срещи с деца са полезни - и с приятели, и новите запознанства.

10. Не на последно място настройката на родителя ми се струва много важна. Да сме уверени и спокойни, когато я водим на детска градина, да не вижда колебание. Казват, че плачът през първия месец е неизбежен. Окей, чий плач? :D Защото в момента вече ми напират сълзи като си помисля, че както 3 години сме всеки ден заедно, изведнъж цял ден ще далеч от мен... Казват също, че в началото ще попадаме на други майки и татковци в периметъра на детската градина, надничащи през някой храст да видят децата си :D.

back to top

Search