Menu
Tablet menu

11 активности с дете (2г и 3 мес), когато сме цял ден вкъщи

Обикновено причината е боледуване или лошо време. Тази зима Касиди боледува само през ноември, но аз изкарах доста време болна, не знам дали от преумора и недоспиване, но имунитетът ми падна рязко. Понякога наистина нямах енергия за разходки, затова ето част от моите занимания с дъщеричката ми, когато цял ден сме си вкъщи:
1. Четенето на книжки при нас е ежедневие, но тук ви предлагам нещо по-различно. Прочитам й книжка или й разказвам история и после я карам тя да ми я разкаже и й задавам въпроси. Много се забавлява,  защото вижда колко съм заинтригувана да чуя това, което ще ми каже. Няма да казвам и колко й развива мозъчето тази игра.

2. Танцуваме! Вкъщи слушаме много музика и обичаме шума. Касиди няма къде да избяга от това :))! И тя се впуска в ритъма и заобича музиката и танците дори повече от нас. Понякога измислям разни стъпки и движения, които да може да повтори и бързо се зарибява и пада веселба. Много обича да играем хоро и балет, а за мен също е супер забавно! Кара ме да играем хоро на всякаква музика, веднъж играхме хоро на рап :)). Също така й показвам клипчета на разни танцьори и деца, които се занимават с това.

3. Трябва да си свършвам и домакинската работа, така че ако в този момент тя не си играе и се навърта около мен, измислям начин да я включа. Например ми подава честите съдове от миялната, а аз ги подреждам по шкафовете и през това време броим. Или ми носи мокрите дрехи от пералнята, които да простирам. Понякога сама ми поисква парцалче и започва да си чисти нещо (например някоя стена хаха). Изглежда че се забавлява, а и става все по-сръчна.

4. Криеница и гоненица. Задължителни са! И двете са били винаги истинско забавление за мен като дете. Играта ни на криеница, освен стандартния вариант, е като аз скривам някое плюшено мече и тя го търси. Обратното не ни се получава все още. Тя скрива мечето и после ми показва веднага къде е ахах. А в играта на гоненица включвам и Чери, защото става още по-забавно и шумно. Отварям всички врати и се гоним навсякъде. В тези моменти благодаря на съседите ни, че са търпеливи! :)

5. Винаги готвим по някое време. На игра имам предвид. Бъркаме манджи и правим пици, а после храним всички плюшени играчки, кученцето ни Чери, куклите, странното гумено бебе от баба й. Това си е бебешката игра още от преди година и повече, но е все така забавна и интересна. Идея е да се включи и по шепичка истински ориз, боб, макарони.6. На конче. Това по-скоро е частта на баща й, но понякога и аз я разнасям и тичам из апартамента докато е на раменете ми. Всякакво разнообразие е добре дошло според мен, когато детето е цял ден вкъщи. Да погледа всичко отвисоко за 5-10 минути е разведряване, а и упражнение за мен.

7. Правим хартиени самолетчета, оригами, режем формички от хартия, рисуваме, оцветяваме, очертаваме си ръцете на лист хартия, лепим лепенки. Все интересни и увлекателни игри, които развиват въображението и фината моторика. За рязането на хартия съм купила детска ножичка, за да не се пореже.

8. Правя й къща от възглавници и одеяла. Тя си има голяма детска къща, но това не изключва фактът, че някои забавления са по-интересни, когато си майсториш нещо от подръчни материали. Като й направя къщата, обикновено ми поисква книжки, което означава - малък процеп за светлина е задължителен.

9. В банята винаги й е забавно. Пълня й коритото с топла вода, играе си най-вече с малки кофички, чашки, купички, черпачета и всичко, което може да се пълни с вода и служи за преливане. Но понякога си взима и гумените играчки, има малки корабчета, къпе някои кукли и бебета. Общо взето я оставям сама да избере какво да си вземе в коритото.

10. Игри с пластилин.
Ако още не сте купили на децата си пластилин, поправете тази грешка, защото е много интересна и развива страшно много въображението и фината мотрика. Първо започнах да я уча да го точи и да реже с ножче, след това да прави формички, топчета, а вече я уча как да си направи сладолед и торта от пластилин.

11. Гушкаме се и гледаме телевизия.
Аз не съм от майките, които са против гледането на телевизия, нито против таблетите и телефоните. Рано или късно, когато сме цял ден вкъщи, идва време за някое филмче на Disney, Том и Джери или видео с животни. Из интернет има много готини неща, от които малките учат страшно много. Касиди вече знае някои английски думички и това ме радва. Най-важното за мен в гледането на телевизия е да гледаме заедно и да общуваме!

Това са някои от моите активности и игри за малката ми дъщеричка, когато излизането навън не е опция. Има още много, разбира се! Касиди играе страшно много и с лего, въпреки че е още мъничка, но отдавна спря да лапа играчки. Все пак съм винаги до нея, когато ми поиска легото. А вие правите ли нещо различно от изброеното?


back to top

Search