Menu
Tablet menu

Историйка за бебешки пелени

Преди да имам дете си мислех, че това е едно от основните неща при гледането на бебе - смяната не пелени. Когато родих, ми се видя най-лесното и изобщо не ми правеше впечатление, сменях пелените механично. Случвало се е да ги сменям нощем дори без да помня след това. Днес обаче ако ме питате...била съм си права! След смяна на близо 4-5000 бройки...писна ми яката! През някои дни имах чувството, че не се случваше нищо друго освен да сменям пелени и да кърмя. И докато в кръговрата на деня с всяка следваща сменена пелена, си мислиш "Пак ли? Ще откача вече!", на всичко отгоре се случваше и омразното подсичане. В тези ситуации сякаш някъде далеч от Средновековието се чуваше гласът на майка ми: "Най-добре си беше с многократните пелени, с тях не се подсичахте...бла-бла-бла!" Мисля че всеки път щом чуех това, настръхвах и върху настръхналата ми кожа, настръхвах още веднъж. Бих могла да изкарам без доста други нововъведения, но еднократните бебешки пелени са...не намирам думи. Просто благодаря на онзи, който ги е измислил!

И така, докато си намерим най-подходящите еднократни пелени, пробвахме доста видове. След това приключихме с експериментите и се спряхме на Pufies Art & Dry, които се оказаха победителят в състезанието поне за нас. Те си остават най-любимите ми въпреки противоречивите мнения на някои мои познати. Ето моите критетии както и съвети за тяхното поставяне и смяна:
 • Винаги с подложка или на повивалник! Чак когато станах мега про, не ползвах всеки път, но си има доза риск за чаршафи и дамаски.
 • Трябва да си супер бърз, за да не изнервиш бебчето ("И да не настине!" - би казала майка ми), но същевременно да си спокоен и усмихнат, за да му е приятно на детенцето. Ако му е неприятно следват шутове, обикновено улучващи ръцете и главата ти.
 • Да стегнеш достатъчно коланчето, за да не се смъква пелената, но и да не стиска коремчето (може да ти се иска да стегнеш плътно, за да не излезе нещо, не дай си Боже, но поне въздух трябва да влиза :))).
 • Трябва да издърпаш ушичките при отворите на крачетата. Просто го направи!
 • Аз избирам неароматизирани пелени и без всякакви лосиони и овлажнители. Това ми е много важно, защото се отразяват в пъти по-добре на кожата на бебчето.
 • Формата също е важна - предпочитам по-дълбоки за по-малък риск от свличане.
 • Относно подсичането - аз не слагам кремче против подсичане превантивно. Не обичам да слагам излишни продукти на нежната бебешка кожа. Просто проверявам редовно и сменям при нужда. Ако се подсече, тогава ползвам продукт, за да успокои зачервяването. Но ако се смени пелената навреме, няма да се случи.
 • Пелените не трябва да запарват, кожата трябва да диша.
 • Лепенките на коланчето са почти едни и същи на повечето, които пробвах и с тях не съм имала проблеми, но е хубаво да има добра еластичност.
 • Това никак не трябва да е на последно място, но просто се озова тук - да не пропускат, но да поемат немалко количество! Понякога може да се случва, защото не сте сложили правилно пелената, или защото дълго време не сте я сменили, но често проблемът е в самите пелени, затова пробвайте друг вид преди да обвинявате себе си.
 • Едно от най-сладките неща при Pufies Art & Dry са шарките и картинките по тях. Много сладурски дизайни имат и виждам, че малката също се забавлява с тях. В момента сме с крокодилчета <3
Лека-полека с всичко се свиква. И 15 пъти на ден (случвало се е) да сменям пелени, най-вероятно ще свикна. Но таткото така и не можа да свикне с миризмата на пълните пелени и всеки път, когато има "късмета" той да е на пост за мисията, звучи сякаш едва не връща обяда си. В началото го съжалявах, но след като научи малката колко е забавно да го рита докато я преоблича, и съответно това се прехвърли и върху мен, смехът ми надделява и не успявам да го удържа. Като цяло вкъщи много се смеем и това е може би най-добрият съвет, който мога да дам - не приемайте тези ежедневни и битови проблеми твърде драматично. Смейте се повече, смейте се силно и от сърце и заразявайте децата си с този смях, защото те следват нашия пример!back to top

Search