Menu
Tablet menu

Атопичен дерматит - нашата история

Писала съм и преди за този проблем при дъщеря ми, който, за радост, овладяваме успешно с медицинска козметика. Когато беше на 4-5 месеца забелязах сухи участъци по нежната бебешка кожа и започнах да се интересувам как да се справим с това състояние наречено атопична кожа, което може да се влоши дотолкова, че да предизвика сърбежи и с чесането детенцето да си направи рани по тялото. Това, разбира се, нарушава спокойствието и добрия сън. Някои наричат тези сухи петънца екземи или лишеи по кожата. След проучването, което си направих в интернет и с няколко лекарски консултации разбрах, че има различни видове лечение. Общо взето трябва да се види на кое кожата ще реагира добре, а и зависи от практиката на самия лекар. Нас ни съветваха различни неща - изписваха кремове, лекарства, доста скъпи пробиотици, кортикостероиди, пробвахме 2-3 бранда медицинска козметика и се научихме да внимаваме повече колко често мием и къпем бебчето. Много от предписаните средства не опитахме, а други пък нямаха никакъв ефект или много слаб.Към днешен ден Касиди е на 2 години и половина и все още е с атопична кожа, която получава сухи обриви най-вече през зимата. Никога не са й били прекалено тежки и сериозни и съм много щастлива, че ги овладяваме с медицинска козметика, а именно с продуктите на La Roche-Posay от серията Lipikar. Те ни помогнаха и когато беше бебе, изписа ни ги лекар. Затова не се колебах да подкрепя кампанията и да разкажа нашата история в колаборация с бранда. Доскоро използвах флуида за тяло, който е с по-лека формула и мажех цялото й тяло с него, но за зимата не е достатъчен. За студените месеци по-гъстия и богат балсам Lipicar Baume AP+ е много по-подходящ, защото действа по-бързо върху сухотата и има по-дълготраен ефект, възстаноявава кожната бариера и това, което много ми хареса е, че балансира микробиома (микрорганизмите, които се намират на повърхността на кожата). Ползвам го от месец и само за няколко дни сухите обриви по телцето на Каси ги нямаше, кожата стана гладка и мекичка. Но най-важното - забелязах, че моментално успокоява сърбежа. Дори Касиди сама усети, че балсамчето й облекчава дразненето и понякога ми казваше: "Мамо, трябва кремче!" и ми сочеше къде иска да се намаже. Сега я мажа редовно след баня (2-3 пъти в седмицата или повече при нужда) и кожата й е в перфектно състояние. В банята също ползваме продукт от серията – измиващ крем Lipikar Syndet AP+. Преди 2-3 месеца имаше няколко случая, в които усещах, че се чеше и през нощта. Стана ми мъчно, че сърбежът й пречи дори на съня. А тази серия на Lipikar е предназначена точно за този проблем и дори малкият стик е супер удобен продукт за ползване по всяко време и навсякъде, за да успокои моментално сърбенето от суха кожа.


Когато човек открие решение на проблем, особено за детето си и особено здравословен, е толкова успокояващо (меко казано). Затова стоя зад думите си, че Lipikar Baume AP+ поддържа кожата на моето момиченце в отлично състояние и ако не сте го пробвали, надявам се да се пребори с атопичния дерматит и при вас. Пишете ми в коментар или където решите (лични съобщения, мейли, социални медии) каква е вашата история с атопичен дерматит и много суха кожа. Моята не е такава и никога не съм имала проблем със суха кожа, а точно обратното, и за първи път се сблъсквам с това покрай дъщеричката ми.

Ако искате да си спечелите кутия с продуктите от серията Lipikar, в момента тече игра в Instagram-а ми, можете да участвате тук – линк.
back to top

Search