Menu
Tablet menu

Празника на виното и любовта в Шато Копса

Винарски комплекс Шато Копса Винарски комплекс Шато Копса
Преди няколко години открихме съвсем случайно една винарна в Розовата долина в близост до Сопот - Шато Копса. Беше лято, спряхме там за обяд, като ни настаниха на маса отвън точно до шатото с гледка към лозята и Стара планина зад тях. Казахме си, че трябва да се върнем за по-дълго в това райско кътче.
Е, върнахме се в период, през който лозята не са зелени и не очаквахме кой знае какво от прекарването, но всъщност се оказа една от най-хубавите ни почивки. Този път бяхме тримата с Касиди, миналия път все още не се беше родила. Пристигнахме на двойния за нас празник – Свети Валентин и Трифон Зарезан като ни настаниха в новопостроената част на Винарския комплекс. Каси беше много нетърпелива, защото обича замъци и гледката ни от стаята към шатото я радваше много. Сутрин си го гледахме от терасата, кацнало горе на хълмчето, огряно от ранно слънце.

По-късно ни чакаше вечеря от тристепенно меню в единия от ресторантите, като към всяко ястие имаше специално подбран сорт вино, което си хармонизира най-добре с него. Това беше много приятно преживяване за сетивата, заедно с изключително вкусното и интересно меню. Впечатлена съм от високото ниво! Хапнахме, пийнахме, потанцувахме дори, беше много забавна вечер, пълна с усмихнати влюбени хора и чаши пълни с чудно вино от винарската изба.


На 15-ти февруари сутринта присъствахме на ритуала по зарязването на лозята. Беше много интересно, много красиво и въздействащо. Имаше кукери, които гонеха злите духове, народни музиканти направиха настроението още по-приятно, опитвахме младото вино, въобще от шатото се бяха погрижили да се насладим на тези традиции и да напълним сърцата си с емоция и български дух. Всичко това на фона на лозята и величествената Стара планина беше толкова красиво.
Ресторантът, в който закусвахме и обядвахме е със страхотен дизайн и времето там ни беше много приятно. Винаги звучеше хубава музика, а и наблизо има детски кът, където Каси си играеше и не й беще скучно. Знам колко е важно това за всички с деца, затова се радвам, че е помислено.
В Шато Копса са се сетили да направят още нещо, което в момента е доста популярно - "Рисуване и вино". Много се зарадвах, защото комбинацията ми харесва, а и какво по-добро място за "Рисуване с вино" от една уютна Винарна. На последния етаж на шатото има зала за релакс с приказна гледка - от едната страна към Стара планина, а от другата към Средна гора. Леко омагьосващо ми действаше гледката, когато наближи златния час преди залеза, приятната артистична атмосфера, прекъсвана от звънтенето на чаши с вкусно розе. Ако планирате почивка в шатото, препоръчвам да се насладите на това преживяване!
След неделната закуска, усещайки че скоро си тръгваме, започнахме да мислим кога ще се върнем пак. Размечтахме се през някой май да отидем, когато е  Празника на розата. Тогава ще е зелено, ще присъстваме на ритуала "Розобер" и ще си "наберем" много нови спомени и емоции. Но все пак да ви кажа за неделната закуска или по-точно за любимата ми вкусотия от предложенията за закуска в Шато Копса - малки мекички със сладко от грозде и домашно сирене. Комбинацията от сладко със сирене неведнъж съм споделяла колко ми харесва, но за първи път я пробвах със сладко от грозде.Надявам се статията да е била полезна за вас! Нямам търпение за следващото ни приключение! :)
back to top

Search